vojenská byrokracia

2002.09.17

Ako každý, z posledných pár rokov, som i tento rok obdržal dopis do vlastných rúk od Okresnej Vojenskej Správy ( ďalej len OVS ).
Nebolo by na tom nič neobvyklé keby neprišiel v neobvyklom čase. List OVS bol naozaj plný prekvapení. Hoci bol list odoslaný pred 3 dňami , na hlavičke listu bol dátum spred troch mesiacov. Úradník mi v liste stroho oznámil že moja žiadosť o odklad civilnej vojenskej služby sa ruší a že vojenskú službu nastúpim dňom najbližšieho odvodoého termínu.
Ešte viac ma však prekvapil dôvod tohoto rozhodnutia. Keďže dňom 31.juna 2001 nie som študentom FEI STU v Bratislave, budem odvedený. Zaujímavé však nie je ani tak doba za akú ma OVS odhalila, ale fakt že som študentom nikdy nebol a dokonca som neabsolvoval ani prijímacie skúšky na túto školu a už vôbec nie fakultu. Mojím jediným previnením bolo že som poslal prihlášku, pred tromi rokmi.
Pracovníci OVS mi oznámili že to je jedno, a tak či onak musím priniesť potvrdenie o návšteve školy, hociakej. Vraj kvôli evidencii a aby mali dôkaz že som študentom. Takže aby som uspokojil OVS musel som priniesť zo školy papier formátu A5 na ktorom bolo napísane jednou vetou že som študentom danej školy čo bolo potvrdené okrúhlym červeným razítkom aka pečiatkou.
Načo však tento zdrap každý rok získavam je mi doteraz záhadou. Nemôže predsa slúžiť ako dôveryhodný doklad o stúdiu, kedže obstarať si takýto papier nie je naozaj problém. A toť paradox, kedže si OVS daný doklad nakoniec aj tak overí v databáze študentov ktorú každoročne od škôl dostáva, naozaj nechápem načo je potrebný kus papiera ktorý podla definície pre OVS nemá žiadnu informačnú hodnotu kedže danú informáciu už majú..
aký je vlastne zámer úradov/úradníkov keď od nás žiadajú nepreberné množstvo potvrdení ..určite to nebude ich starosťou o to aby výrobcovia razítok/pečiatok mali čo jesť…

Autor:   Kategória: Cesta     :: 219 views

Leave a comment

*